Vi hade fått i uppdrag av en privatperson att förvandla ett allrum i en källarvåning till ett rum för lek, arbete och fest, med bra förvaringsmöjligheter. De givna förutsättningarna var bland annat en redan blåmålad köksinredning och gröna soffor i ett hus från funkistiden.
Inredningskonceptet som binder samman delarna och skapar en harmonisk helhet flörtar med fastighetens funktionalistiska arv och tar hänsyn till redan befintliga material i huset. Funkisen från 1920-30-talet kännetecknas bl a av runda mjuka former. Det gamla omslipade parkettgolvet har därför fått en rund avslutning in mot köket där nyinlagd jämtländsk kalksten täcker golvet. (bild ovan).
Den utvalda tapeten är från 1930-talet och har handtryckts i en ny färgställning med guldinslag som gör att mönstret skiftar beroende på ljuset. Till en vägg i köket tog vi även fram förslag på hur en del av tapetens mönster kan uppförstoras och knyta samman de två utrymmena.
Den platsbyggda förvaringen, med inbyggda elementskydd, har fått ett rundat hörn som också den påminner om funkistiden. Bänkskivan i jämtländsk kalksten går in i fönstersmygen och ger en önskad serveringsyta längs med hela väggen.
De praktiska fällstolarna har betsats och fått skinnklädd sits. Fällborden har fått helt nya betsade skivor. De är enkla att hantera och ställa undan på sina angivna platser. En garderob i hallen är platsbyggd i samma stil.
Alla platsbyggda lösningar gör att det känns som att det alltid sett ut så här och att det håller även för framtida generationer.
Ett hem blir aldrig färdigt. Vi förmedlade även förslag på kompletterande inredning, enligt den sista bilden som är photoshoppad. Kornischer, lampor i fönstren, kuddar och en ny matta på golvet. Sedan bilden togs har även satsborden fått nya mörkare bordsskivor som stämmer överens med det övriga.