Det hållbara kontoret

Uppdraget: Att renovera för ett miljötänkande arkitekt- och designkontor som har flera starka viljor och som dessutom väljer att göra det åt sig själva kan inte bli annat än spännande. Miljötankarna går som en grön tråd genom verksamheten vilket också var vårt rättesnöre vid renoveringen.

Vårt mål var att skapa ett lugnt men samtidigt inspirerande kontor för både enskilt arbete och möten. Det måste finnas utrymme för både kläckning av galna idéer och kloka genomtänkta strategier. Alla detaljer ska vara väl genomtänkta med en lösning som är unik, hållbar, tidlös och inspirerande.

Vi gjorde en prioriteringsordning. Först tittade vi på vad vi kunde återanvända. Sedan prioriterade vi begagnat före att köpa nytt. Vi skapade dessutom nytt av återbrukade, återvunna, begagnade eller förnyelsebara material.
Med återbruk hittar man inte alltid det man söker, men det är också en av tjusningarna. Man vet inte riktigt var man landar. När man gör nytt av gammalt är det också bra att tänka hela vägen runt - vad händer med mitt omgjorda föremål när det en dag ska kasseras?

Det är både billigare och sparar på miljöresurserna att genomföra en hållbar renovering, men det kräver också tydliga mål, ett stort engagemang, 
uthållighet, vilja, drivkraft och tid. Men det är en rolig väg att gå och känns bra i både kropp och själ när allt är klart!


Köksskåpet

Ett av de gamla överskåpen från Marbodal har vi räddat kvar och gjort om till ett nytt grönt à la Torstensson.


Pennorna

Vi hade tidigare en jättestor penna hängande inne på det gamla kontoret. Vi återanvände den idén och tillverkade nya som vi hängde upp utomhus utanför den nya entrén. 


Ståbordet

Bordsunderredet är ett avkapat underrede till en gammaldags mangel (Alfa Nr 7) som skulle slängas. Skivan är i egen design och tillverkning.


Skrivbordsskärmarna

Först var vi inne på att köpa begagnade och göra om dem, men insåg att det var enklare att göra egna. Skärmarna är tillverkade av oss själva med en stomme av trä fylld med lin, för att dämpa ljudet. Insidans överdrag har vi själva sytt av begagnade kläder, dukar, sängöverkast mm. Utsidan är tillverkad av ströläkt från Beijer Byggmaterial på Lidingö, som vi fick gratis.


Taklamporna

Vi behöll våra gamla stora vita blästrade glasglober och har kompletterat dem med begagnade i olika storlekar som vi hängt som ett stort moln i taket. Vi har med flit olika färgtemperatur på ljuset i lamporna, för att skapa ett blandat varmt och kallt ljus. Vi ändrar ljusstyrkan efter behag.


Förvaringsskåpen

Vi hade verkligen behov av en enhetligt utformad och praktisk förvaring för alla våra pärmar mm. Skåpen är specialtillverkade för oss med perfekt hyllavstånd för pärmar och extra starka hyllplan. På skåpdörrarna löper vår gröna tråd som ett konstverk i glas. Den gröna tråden står för vår stora omtanke om miljön som vi ser till löper som en tråd genom alla våra projekt.

Torstensson Art & Design, 08 - 765 35 90, info@torstensson.se, Mosstorpsvägen 18, 181 56 Lidingö
© 2021, alla rättigheter tillhör Torstensson. Webb av Sphinxly. CMS easyweb.